Treibball

 

Historie

Tento sport založil holandský kynolog jménem Jan Nijboer. Tento sport má být náhradou pasení ovcí pro borderky a jiná ovčácká plemena např. jako jsou ausíci, kterým se na tomto webu věnujeme. U nás je tento sport, jak se říká, ještě v plenkách. Poprvé se u nás objevil v dubnu roku 2010 na semináři v Českých Budějovicích. Od té doby proběhly zatím další tři semináře. Tento sport se hlavně usadil v Herolticích, kde se mu rádi věnují.

Co je to Treibball?

Jak se psalo v historii, treibball má být náhrada pasení ovcí. Místo ovcí, které nejsou vždy a všude k dispozici, se "pasou" gymnastické míče, tzv. gymballs. Pes má za úkol přemístit 8 míčů, které jsou uspořádány do trojúhelníků, do branky v daném časovém limitu. V tomto sportu se boduje spolupráce psa a psovoda. Na příklad body se přičítají, když pes přižene míč na jeden nebo dva povely. Odečtení bodů je zase na příklad za kousání do míčů (jako u ovcí), používání tlapek a podobně. Na soutěžích se psi dělí do dvou velikostních kategorií. Psiska do 43cm mají (mohou mít) menší míče a menší soutěžní prostor a psi nad 43cm mají větší míče a větší soutěžní prostor. Dále jsou kategorie dle pokročilosti a věku psa.

 

Kdo se může tomuto sportu věnovat?

Ač byl tento sport určen ovčáckým plemenům, je vhodný pro všechna plemena všech velikostí. Je určen i pro páníky, kteří na tom nejsou dobře s fyzickou zdatností a nemohou se třeba věnovat agility apod. Dalo by se říci, že treibball je vhodný pro všechny, jak seniory, děti, štěňata, tak pro psí seniory , atd.

 

Co je zapotřebí?

  • Pes
  • Gymnastický míč/e
  • Hřiště o ploše 15,5 * 23m
  • Tyče, kužely (k vyznačení branky)
  • Ovčácká hůl (není povinná)
  • A hlavně dobrou náladu

 

Odkazy:

Treibbal CZ

Gymnastický míče

Americká Asociace Treibball v AJ

 

Videa Ausíků:

 

 

Nikola Kratochvílová 2013

Foto: Judith Lissenberg